Statement

Culoarea iți deconspiră starea de spirit, pictura fiind comunicarea cea mai sinceră și directă. Clipa exprimării cromatice nu coincide cu timpul germinării ideilor. Artistul rezumă în subconștient tot ce l-a impresionat din viață, dar mai ales esențialul din povara culturală a secolelor precedente, lucrările lui reprezentând o legătură subtilă între ceea ce a fost și ceea ce va fi, a vechiului încă nepătruns total, transformat în spirit, și a clipei concrete.


(Virginia Videa)

Despre concepția mea artistică

          Pictura mea nu se inscrie intr-o anumita conceptie stilistica; este personala si independentă. Aceasta nefiind rezultatul unei detasari voite față de produsul artistic contemporan, ci al unei gandiri proprii si intime. Lumea mea interioara, pe care o exprim in arta, etalează un optimism intens si opulent, total opus  modului in care ma manifest in viata cotidiana.

          Insasi drumul creatiei il parcurg oarecum invers. Cu toate ca desenul este o insusire a mea, pictura nu beneficiaza de aceasta facilitate. Totul începe de la culoare, cea care imi exprima starea mea de spirit. Nu imi pun in niciun moment problema perceperii de catre altii a sentimentelor care mi-au declansat aceasta stare. Dialogul cu suportul colorat este absolut intim. Acest mod de exprimare imi da incredere sa-mi iubesc joaca de creator adult.

          Iubesc filozofia, poezia si muzica. Pretuiesc frumusetea naturii si caut sa-mi organizez din ea un habitat in care sa-mi echilibrez linistea interioara. Doar asa ma pot detasa de realitatea imediata de care refuz sa fiu influentata si acest lucru este posibil doar atunci cand acesta nu este ostentativa prin nimic. Fondul liniștit al perceptiei este conditia necesara producerii actului meu de creatie artistica.

          Cred, cu toată convingerea, ca puritatea gandului, exprimat prin culoare, e astfel atins mai usor de aripa ingerului. Muzicalitatea armoniilor cromatice imi indeparteaza regretul ca singurul meu limbaj artistic este pictura, dar accentele de care uzez spre a-mi sublinia starea de spirit imi dau senzatia atingerii clapelor unui pian bine acordat.

          Nu–mi duc pictura atat de departe incat sa obosesc suprafata deja organizată. Poate ma opresc prea repede, dar imi continui starea incipienta in alta lucrare, in care o dezvolt; de aceea, picturile mele sunt grupate in cicluri, intitulate generic si individualizate cu cifre.

          Iubesc griurile colorate dar evadez mereu in culori pure, in care ma exprim mai direct si mai sincer.

          Picturilor mele nu trebuie sa li se caute neaparat subiectul. Eu vreau sa fiu inteleasa prin senzatiile pe care le declansez privitorului si cu cat vor fi mai diferite, insemna ca am reusit sa transmit mai mult.

          In fata lucrarilor altor artisti, fac parte dintre cei care se emotioneaza, le iubesc si le apreciez in modul cel mai sincer. In orice expozitie colectiva ma simt in familia mea, pe care o iubesc. Acolo am si eu parinti (maestri), frati, prieteni. Vorbim la fel, dar articulam sunetele diferit, ca intr-o mare orchestra.

          Evolutia vine de la sine, lucrand. Observ ca am parcurs un drum,  ajungand intr-un punct al meu din care ma deplasez usor, dar putin inafara lui, revenind mereu la constanta mea personala. De fapt, in acest mod, lucrarile mele imi apartin cu adevarat.

         Statement .doc

         Statement .pdf